fbpx
  •   +389 2 3099 500

Бенигни промени во дојките

Интрадуктални папиломи

Интрадукталните папиломи можат да произлезат од ретроареоларни млечни канали (сместени позади брадавицата) или во периферните делови на дојката. Тие се најчеста причина за крвава секреција од брадавица и се присутни кај жени на возраст од 30 до 50 години. Најчесто тоа се карциноми во внатрешноста на млечните канали и се помали од 1 см, околу 3-4 мм. Папиломите кои кај помладите пациенти се наоѓаат во периферните делови на дојката ретко се проследени со секреција од брадавицата. За разлика од поединечната интрадуктална папилома во брадавицата, повеќебројните се наоѓаат во периферните делови на дојките. Тие го зголемуваат ризикот од појава на карцином во двете дојки.